Temizlik Nedir?

Her türlü ortam ve yüzeyin, sağlığa zarar verebilecek unsurlardan, hijyenik önlemlerle arındırılmasına temizlik denmektedir. Temizlik sadece gözle görülen kirler için yapılmamaktadır, çevremizde gözle görülmeyecek küçüklükte bakteriler de bulunmaktadır. Her ortam için uygun malzeme kullanılarak gerekli hijyen sık sık sağlanmalıdır.

Otel Temizliği Nasıl Yapılır?

Müşteri memnuniyeti açısından otelcilik sektöründe oda temizliği çok önemlidir. Otellerin müşteri memnuniyeti sağlamak ve var olan değerlerini korumak için daima düzenli ve titiz olmaları şarttır. Otel temizliği zamana, materyale ve kullanılan temizlik aletlerine göre ayrılmaktadır.

  • Zamana bağlı temizlikler, günlük, aylık ve sezonluk olarak, materyale bağlı temizlik işlemleri ise mobilyalar, zemin, camlar ve yüzeyler olarak değerlendirilir. Otellerde ortak alan ve oda önem verilmesi gereken pek çok alan bulunmaktadır. Yüzeyler, yatak, klima paneli, kapı tutacakları, klozet, banyo, dolaplar ve mini bar bu alanlardan bazılarıdır.

  • Bu alanların temizliğinde hızlı olmak çok önemlidir. Hızlı ve düzenli temizlik için de sıralamaya göre, profesyonel ekipmanlar ve kişilerle temizlik süreci tamamlanmalıdır... Temizliğe başlamadan önce doğru malzemelerle çalışmak için, temizlik arabası kontrol edilmelidir. Temizlik arabasında bol miktarda temizlik malzemesi ve değiştirmek üzere çarşaf ve havlu bulundurulmalıdır.

  • Öncelik daima yatak odası temizliği olmalıdır ve misafirlerin çıkış yapmasıyla çarşaflar değiştirilmelidir, temizlik sırasında oda havalandırılmadır.

  • Oda temizliğinin ardından banyo temizliğine geçilmelidir. Lavabo ve tuvalet temizliği sırasında ilgili hijyen kurallarına uyulmalıdır. Biten tuvalet kağıdı, sabun, şampuan ve duş jelleri yenileriyle değiştirilmelidir. Bu işlemler her misafir çıkışında tekrarlanmalıdır. Uzun süreli kalan misafirlerin tercihine bağlı olarak temizlik yapılmaya devam edilmelidir.

Oteller belirli zamanlarda fazla yoğunluk yaşamaktadır. Bu nedenle temizlik konusunda daha hassas olunmalıdır. Oda değişimi hızlı olacağından detaylı temizlik için zaman çok önemlidir. Yeni bir oda açılmadan önce çarşaflar paketlenmiş hijyenik olarak temizlenmiş olanlarla değiştirilmelidir. Yataklarda bulunan lekelerin ve kirlerin temizlenmesi için buhar ve vakum makinelerinin kullanılmalıdır. Battaniye ve yorganlar temiz olanlarla değiştirilmeli, eski yorgan, battaniye ve çarşaflar temizlenmek üzere çamaşırhaneye götürülmelidir. Sık kullanılan mini-bar, kumanda, telefon ve tuvaletlerin özel hijyen malzemeleri dezenfekte edilmesi ve temizlenerek müşteriye hazır hale getirilmesi gerekmektedir.

Otelin odaları kadar ortak alanları da müşteriler için hijyenik hale getirilmelidir. Lobi, ön banko, yemekhane, toplantı salonu, dinlenme salonları gibi yerlerin yüzeylerinin her 8 saatte bir temizlenmesi sağlanmalıdır. Tüm bu temizliklerde yüzey dezenfektanı kullanmaya özen gösterilmelidir.

Otel temizliğini yapacak personellerin temizlik konusunda bilgili olması ve sağlık bakanlığı tarafından oteller için tebliğ edilen standartlarda iş yapabilir olması gerekmektedir.